20150120

TIP BISNES DARI RUMAH: PESANAN UNTUK NEWBIE.

 
Tip di bawah bukanlah jaminan untuk kita berjaya & kaya raya dari bisnes yang pertama tapi kita boleh bermula dengan langkah kanan. At least ada tip bagaimana nak mulakan tindakan awal.
Ceo berkongsi supaya boleh mengurangkan cukai ' stupid ' sebagai ahli baru bisnes. Belum ada lagi senarai nama Usahawan berstatus Jutawan lahir dari perniagaan yang pertama. Mari Ceo kongsi:
1 : Mulakan bisnes kecil dahulu & beroperasi dari rumah. Jadikan rumah kita sebagai pejabat perniagaan kita. Tak berdosa pun. Buat apa bazirkan sewa kedai yang tinggi untuk kayakan pemilik kedai tersebut. Bajet sewa kita laburkan di dalam iklan kita. Duit sewa kedai hangus tapi perlaburan dalam iklan boleh gandakan untung. Bisnes mesti nak untung bukan nak glamour.

2 : Jangan buat produk sendiri dahulu. Berada di dalam bidang production amat penat & hasil ciput. Kita hilang banyak masa tetapi hasil cukup makan. Mazhab bisnes kecil dari rumah bukan begitu. Kita pilih produk orang lain yang laku & margin tinggi. Minima pilih rm30 margin. Jual produk orang juga sebagai latihan untuk kita upgrade skil jualan. Sebarang komplen tidak peningkan kepala sebab bukan kita yang buat produk. Di sini kita ada kuasa mutlak produk apa nak kita niagakan. Pilih guna mesin kira -kira bukan guna emosi.

3 : Jika ada produk yang di pilih,boleh mulakan langkah ini.Rekemen bermula satu produk dahulu. Jangan lebih 3 produk. Modal juga pasti bertambah. Kos lain juga. Fokus untuk dapatkan jualan sepantas mungkin. Roi mesti laju untuk dapatkan semula modal. Mohon restu dari pasangan. Minta mereka doakan. Call juga kedua ibubapa. Mohon maaf & mohon restu juga. Sediakan skrip doa untuk mereka juga. Jangan skrip biasa :

'Mak, doakan saya berjaya ya'. Ubah skrip ini. Terlalu general.
'Mak doakan saya berjaya jual 1,000 pek Extend Gel sebulan'. Skrip ini boleh kaya. Tugas kita usaha & buat sebaik mungkin.

4 : Adjust niat kita. Jemaah Kopi Satu berbeza. Niat bisnes kami'
Sahaja Aku Berniaga Hari Ini Untuk Membantu Ramai Pelanggan Melalui Manfaat Produk Atau Servis Yang Aku Tawarkan Kerana ALLAH Taala '. Aamin.
Kan seronok bila niat bisnes dah betul. Hafal & baca setiap hari. Hadam & buat.

5: Ilmu duit mesti dapatkan. Kegagalan urus duit adalah sebahagian besar sebab kenapa bisnes rugi & bungkus. Kita mulakan bisnes kecil dahulu. Belajar urus bisnes Rm1ribu dahulu sebelum menguasai bisnes rm10 ribu. Simpan sebahagian untung untuk di lupakan. Biarkan duit berada lebih lama dalam jagaan kita. Duit warna purple sangat setia kepada Tuannya yang simpan lebih lama. Modal mesti di kembangkan peringkat awal. Jangan stok habis, duit pun habis.

Ps : Pesanan ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan. Nak tahu lebih lanjut , datang program beliau. Jika nasib baik, Mem Besar masak ikan patin tempoyak & sambal petai. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!
          

No comments:

Post a comment