20150122

TIP BISNES DARI RUMAH: KOMPLEN DALAM BISNES


Salah satu rahsia kejayaan seseorang Usahawan adalah mereka yang suka menerima cabaran komplen dari pelanggan. Setiap komplen yang datang mereka dengar dengan gembira. Setiap perkataan yang di luahkan pelanggan mereka hadam dengan cermat.

Siapa kita ini, pasti bersedia untuk menerima teguran pelanggan walaupun situasi itu menunjukkan kita di pihak yang benar. Sabar & tarik nafas perlahan.

Seorang pelanggan yang benci dengan kita akan beritahu ramai orang lain. Biar kita mengalah. Ya. Biar kalah sekejap tapi menang lebih lama.

Jangan sesekali bergaduh dengan pelanggan. Masak & celaru emosi kita.

Ceo ingat satu ketika pernah kena komplen. Antara temubual kami berbunyi begini :

Pelanggan : Encik Samad!

Ceo : Assallammuallaikum . Apa khabar Tuan?

Pelanggan : Kepala hotak kor! Aku demam teruk lepas makan produk kor. Kor nak kasi aku mampos ke?

Ceo : Sabar Tuan. Saya setuju dengar Tuan punya marah. Minta jangan mencarut je. Boleh?

Pelanggan : Sabar otak kor. Aku nak duit balik.

Ceo : Duit boleh je. Saya beri penuh. Minta Tuan terangkan secara clear. Saya dengar. Duit saya bayar lepas kita letak phone.

Pelanggan : (Sedikit Cool Down). Aku nak tanya. Apasal aku demam lepas guna produk kor?

Ceo : Boleh saya bertanya? Lepas itu saya explain. Boleh? Jika tak terima penjelasan saya, saya gembira beri semua duit Tuan. Setuju?

Pelanggan : Baiklah. Aku setuju.

Ceo : Melihat rekod kami, ini botol ke3 Tuan beli. Betul?

Pelanggan : Betul.

Ceo : Apasal selepas botol ke3 baru demam? Jika produk ini buat Tuan demam, pasti dari awal lagi demam. Betul?

Pelanggan : Ntah. ( Ego sudah turun sedikit )

Ceo : Tuan 56 tahun kan. Adakah sebelum ini tidak pernah demam? Makan atau tidak produk ini, Tuan masih pernah demam. Adakah jika Tuan stop makan produk ini, Tuan yakin tidak demam di masa akan datang?

Pelanggan : Betul. Maaf. Baru aku ingat, aku kena hujan petang itu. Aku badan tak tahan. Hujan sedikit dah demam.

Ceo : Beri nombor akaun Tuan. Saya bayar sekarang.

Pelanggan : Ish. Tak yah. Produk ini aku rasa ok je. Hujung bulan ini aku nak order lagi.

Settle. Alhamdullillah. Beliau antara yang Ceo ingat komplen kaw-kaw. Nasib baik Ceo Jemaah Kopi Satu. Kami di didik untuk beri telinga untuk di kritik.

Walaupun kita bisnes dari rumah & size bisnes yang kecil, kita mesti bersedia dari awal. Listkan apa jua kekurangan bisnes atau produk kita supaya kita bersedia dengan jawapan. Siapa lagi yang beli jika bukan pelanggan?

Antara Kehebatan Komplen :
1: Kita dapat maklum balas.
2:Tahap kesabaran meningkat.
3: Menjadikan kita lebih kuat & matang.
4 : Kita sudah dapat pengalaman baru.
5: Ini proses jemput kejayaan &kekayaan.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada penulis & seluruh pembaca status ini. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!

Ps: Pesanan ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan.
       

No comments:

Post a Comment