20150108

KISAH SEDEKAH.


Dua minggu lepas Ceo bersama 10 Usahawan Truetech Group bercuti ke Vietnam. Kami pergi untuk meninjau strategi bisnes marketing mereka. Apa yang baik, kami apply terus dalam bisnes kami. Ceo teruja dengan teknik yang mereka guna dalam peperangan menentang tentera USA. Walaupun Usa dibekalkan dengan kelengkapan perang paling canggih pun masih gagal untuk melumpuhkan tentera Viet Cong. Selama 30 tahun. Ya. 30 tahun masa yang sangat lama. Semangat juang yang ini memberi satu suntikan motivasi kepada Ceo. Mereka gigih untuk bangkit. Tiada sekolah percuma. Tiada brim, trim, krim atau sebarang bentuk bantuan dari kerajaan. Mereka berdikari sendiri tanpa tongkat.

Dipendekkan cerita, kami lunch disebuah Masjid disana. Golongan Muslim sangat kecil. Kedai makan tersebut betul-betul sebelah masjid. Hidangan kari ikan memang enak & lazat. Sesuai dengan tekak Banjar Ceo. Selepas sahaja makan, Ceo nampak tabung derma sebelah meja. Terlintas untuk menyumbang. Sebelum syaitan berbisik untuk menghalang, Ceo ambil sehelai note 200ribu Dong @ Rm34 untuk didermakan. Duduk sahaja, terus terima sms pertanyaan sebut harga produk terlaris. Prospek bernama Tuan Ashamadi dari Miri, Sarawak. Setelah membalas sms tersebut, Ceo terima sekali lagi sms tentang pembayaran sudah pun dilakukan. Transaksi berlaku dengan amat mudah. Dalam tempoh 15minit sahaja, ALLAH gandakan 35 kali ganda. Alhamdullilah. Duit Rm1,200 sudah berada di akaun Ceo.

Mudahnya menjemput rezeki dengan bersedekah.Tak payah tunggu kaya baru buat. Tak perlu jadi Jutawan dahulu baru dermawan. Tak yah disuruh-suruh. Sentiasa jadi sukarela tangan diatas. Setiap kali setiap hari.

Ingat, rezeki mesti dikongsi bukan untuk dimonopoli. Amin. He2 Kopi satu!
 

No comments:

Post a comment