20150127

5 PIAWAIAN BISNES.


Ini kali ke2 Ceo daftarkan diri & hadir untuk belajar & sedut ilmu tentang branding. Kali ini Mem Besar, Mak Tok @ Datin Hajjah Atikah Ab Ghani & 10 ahli Jemaah Kopi Satu pun turut serta. Rata- rata mereka teruja dengan perkongsian dari speaker. Walaupun ada yang berniaga berlainan produk & industri, tapi asas branding tetap sama.

Biar Ceo kongsi 5 perkara yang sama piawai bisnes Ceo sendiri :
1: Tuan Fazli Little Trees iatu Tuan speaker juga memulakan perniagaan beliau dari rumah. Di awalnya, stok produk LITTLE TREE beliau simpan di rumah sahaja tanpa pejabat. Beliau sangat bijak mengatur pertemuan dengan Vip di Hotel. Bermula kecil bermula betul juga mesti ikut, andai kata kita newbie dalam bisnes. Jangan rasa rendah diri . Ramai juga Usahawan hebat yang lain mula berniaga secara part time & opis di rumah.

2 : Packaging produk mesti kelihatan premium walaupun production produk datang dari dapur rumah kita. Pelanggan akan terpesona dengan penampilan produk yang begitu gah setanding dengan jenama popular yang lain. Kita mesti selalu keluar untuk buat homework terhadap pasaran. Mesti tahu trending semasa. Proses ini lama tetapi berbaloi. Kita buat apa yang biasa-biasa tidak suka buat. Bila mereka mula bertindak, kita sudah berada di awan kejayaan.

3 : Mesti kreatif. Kreatif perlu masa. Kreatif perlukan latihan. Nak cepat kreatif, berkawan baik dengan mereka yang kreatif. Rajin bertanya. Perkara asas juga mesti tahu. Slogan & tag line produk percuma sahaja. Cuma kita perlu sedikit kreatif & tajamkan mata hati untuk pandang sekeliling. Ramai juga Usahawan yang berniaga bertahun - tahun tapi masih gagal untuk cipta tag line & slogan. Perkara ini penting untuk kukuhkan brand perniagaan kita.

4 : Don't Give Up. Ini juga ada Tuan speaker tekankan. Jika kita give up, kita dapat apa? Perkataan putus asa tiada dalam kamus Usahawan hebat & berjaya. Mungkin produk kita tidak laku sekarang tapi perkara tersebut boleh berubah. Produk laku gila sekarang belum tentu laku tahun depan. Manusia juga berubah. Prospek yang menolak produk kita sekarang boleh berkemungkinan beratur & berebut untuk berniaga dengan kita masa akan datang andai kata brand kita kukuh & popular. Bina jenama dahulu. Sabar & gandakan usaha.

5 : Mulakan dengan membina jenama diri sendiri dahulu.Branding ini ranking teratas. Produk premium macam mana sekali pun, pelanggan masih menilai pemilik produk dahulu. Jaga & pelihara jenama diri sendiri. Bina kepercayaan orang sekeliling terhadap kita. 99.9% pelanggan berurusan dengan kita kerana mereka percaya & suka dengan kita. Buat mereka percaya & suka. Kita tidak mungkin berurusan dengan mereka yang kita benci. Ubah penampilan. Tukar perwatakan. Tambah ilmu & upgrade skil. Sentiasa perbaiki sikap. Branding diri rahsia sebenar menjemput kejayaan & kekayaan. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!

Semoga Tuan speaker di panjangkan umur, di murahkan rezeki & di beri kesihatan yang baik supaya boleh terus berkongsi ilmu. Begitu juga dengan penulis & pembaca status ini. In Shaa ALLAH. Aamin.

Ps : Pesanan ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan.
       

No comments:

Post a comment