20141217

TIP BISNES DARI RUMAH: BISNES NEGATIF.


Sebelum kita memulakan sesuatu perniagaan, senaraikan dahulu perkara negatif tentang bisnes yang hendak kita usahakan. Tiada bisnes yang sempurna di lakukan oleh Encik Sempurna. Kita mesti akui yang pasti ada kelemahan dalam bisnes atau produk kita. Jangan pula kita mengaku segalanya sempurna. Tujuan kita menyenaraikan perkara yang negatif supaya kita bersedia untuk menjawab dengan selesa bantahan atau komplen dari pelanggan. Ceo kongsi satu situasi:

Pelanggan : Apasal produk ini tidak daftar Kkm? Saya risau kesihatan saya. Adakah ianya selamat?

Usahawan: Senyum sambil menjawab. Terima kasih bertanya. Saya suka soalan itu. Saya jawab nanti ya. Boleh saya bertanya satu soalan?

Pelanggan : Boleh?

Usahawan : Boleh Tuan beritahu bagaimana nak daftar setiap produk kepada Kkm?

Pelanggan : Errr.Ntah. Saya tak tahu.

Usahawan : Tuan merokok, adakah ini membantu kesihatan Tuan?

Pelanggan : Tidak. Saya sukar hentikan tabiat ini.

Usahawan : Produk gout ini hasil sekolah anak-anak yatim. Kami hanya bantu mereka. Kami sendiri pun guna & berkesan. Jadi kami ambil keputusan untuk edarkan produk ini. Mereka masih berusaha untuk mendapatkan kelulusan. Sekarang Tuan faham ya.

Pelanggan : Baru saya faham.

Usahawan : Hari ini Tuan nak berapa botol?

Pelanggan : Beri saya 2 botol.

Apabila kita bersedia untuk menjawab segala bantahan pelanggan, kita tidak kelam kabut. Segala komplen mereka kita setuju dahulu & kita massage emosi pelanggan. Jangan bertegang leher dengan mereka. Biar kita kalah pertempuran kecil tapi kita berjaya menguasai peperangan besar. Jadikan perniagaan sebagai situasi menang-menang. Mengalah tapi menang. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!

Ps: Pesanan ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan. 
    

No comments:

Post a comment