20141231

TIP BISNES DARI RUMAH: JOURNAL 2015.


Journal Kejayaan 365 Hari. ( 2015)
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Untuk Jemaah Kopi Satu, ini adalah homework setiap hari sepanjang tahun 2015. Untuk pembaca yang lain juga boleh follow.

Dalam tempoh beberapa jam lagi, satu dunia bakal menyambut tahun baru. Ini adalah peluang untuk kita mulakan perjalanan yang baru. Senang nak tahu pencapaian kita satu tahun. Ceo panggil diari kejayaan. Ini salah satu rahsia Usahawan yang hebat & berjaya. Mereka lakukan perkara ini. Ya, mereka tulis diari. Hampir 100 % dari mereka menulis aktiviti harian. Hampir 100 % Usahawan biasa-biasa tidak menulis diari kejayaan.

Mazhab bisnes dari rumah berbeza. Kita mesti ikut Usahawan yang berjaya ini. Sebagai persiapan kita mesti beli diari atau ada terima hadiah diari. Berikut beberapa panduan bagaimana kita nak isi diari. Simple but stylo. Ini contoh untuk Jemaah Kopi Satu. Group Bisnes Dari Rumah.

1 : Isi semua maklumat diri di ruangan hadapan.

2 : Tulis niat bisnes dengan jelas :

'Sahaja Aku Berniaga Hari Ini Untuk Membantu Pelanggan Melalui Manfaat Produk Atau Servis Yang Aku Tawarkan Kerana ALLAH Taala'.

3 :Baca niat tersebut setiap pagi.

4 : Tulis matlamat bisnes dengan jelas.

5: Tulis matlamat jualan 2015. Sebagai newbie bisnes dari rumah. Tetapkan sahaja jumlah yang tidak berapa besar. 
 
Contoh :
'Aku mesti mendapatkan angka jualan sebanyak rm180,000 sebelum 31 Disember 2015.
☆Oleh itu aku mesti menjual sebanyak Rm15,000Sebulan.
☆Oleh itu aku mesti menjual sebanyak Rm500 sehari.
☆Oleh itu aku mesti menjadi Pakar dalam bidang aku ini.
☆Oleh itu aku mesti membaca sebuah buku seminggu.
☆Oleh itu aku mesti hadir seminar bisnes minima 6 kali setahun .
☆Oleh itu aku mesti ada minima 5 mentor untuk belajar.
Sebagai balasan, aku mesti bahagiakan orang sekeliling. Aku mesti membayar zakat.
Semoga ALLAH Taala makbulkan matlamat aku ini. Aamin'.

6 : Tulis angka duit jualan yang dapat.

7 : Tulis angka duit yang keluar.

8 : Tulis keuntungan bisnes.

9 : Tulis kebaikan yang di buat. Contoh : Beri sumbangan kepada Emak. Bagi kucing makan. Beri derma tabung masjid.

10 : Tulis kurangkan keburukan atau tinggalkan keburukan. Contoh : Kurang merokok. Tidak marah.

Cabaran menulis diari satu bentuk homework yang sangat berkesan. Kita boleh tahu hasil jualan. Kita boleh tahu keuntungan bersih. Angka yang di tulis ini bercakap.Kita boleh belanja kurang dari yang di perolehi. Boleh mencipta rekod & berusaha memecahkannya.

Pastikan tahun baru ini sebagai lebih hebat dari sebelum. Untuk Jemaah Kopi Satu. 2015 tahun cetak duit. Gunakan segala elmu yang di sedut sepanjang 2014 ini berbentuk tindakan. Usahawan yang berjaya suka buat apa yang biasa-biasa tidak suka lakukan.

Siapa Usahawan yang berjaya tersebut? Penulis & pembaca status ini lah. Betul betul? In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!

Ps: Pesanan ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan.

Ps : Selamat Tahun Baru 2015.
       

20141230

KEMAHIRAN MENJUAL.



Kemahiran menjual mesti di kuasai jika mahu berada di kelompok 20% di atas. Motivasi tinggi sahaja belum cukup untuk menjemput kejayaan bidang bisnes. Semuanya dengan izin ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!

Ps : Pesanan ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan. 


20141229

MASALAH & PELUANG.



Mentorku Berkata, ' Yang Biasa-Biasa Sentiasa Nampak Masalah Di Setiap Peluang Tapi Yang Luar Biasa Sentiasa Nampak Peluang Di Setiap Masalah '. In Shaa ALLAH. Aamin. 
   

20141227

NIAT YANG BETUL.

20141226

TIP BISNES DARI RUMAH: IDEA & TINDAKAN.

 

Idea adalah anugerah yang tidak bernilai. Satu idea yang hebat boleh menjadikan kita berjaya & kaya. 10 idea yang power boleh juga menjadikan kita bertambah berjaya & kaya raya. Ramai yang dapat idea yang bagus dari seminar, mentor atau buku yang di baca. Idea & motivasi yang tinggi sahaja belum cukup untuk menjemput kejayaan & kekayaan. Majoriti memiliki idea & ilmu tapi hanya minoriti yang bertindak secara konsisten & luarbiasa. Hasil hanya tercipta selepas bertindak. Kejayaan hadir setelah berlaku tindakan. Tahu tapi tunggu & lihat menjadikan kita seorang penunggu.

Satu tindakan luarbiasa boleh mengalahkan 10 idea yang masih berada di minda. Bertindak adalah wajib dalam proses mencipta kejayaan & kekayaan. Bagaimana nak berjaya dalam bisnes jika tidak ada aktiviti menjual? Bagaimana nak kaya andai kata masih belum mula menyimpan? Bagaimana nak berubah jika masih kekal aktiviti yang sama setiap hari?

Idea free tapi nak melaksanakan sesuatu idea memerlukan kos. Kejayaan & kekayaan ada kos berbentuk wang yang mesti di bayar. Ini yuran wajib. Gagal membayar, gagal jawabnya. Takut membayar, semakin jauh kejayaan lari dari kita. Tindakan lebih power dari ilmu. Ilmu tanpa tindakan tidak bernilai langsung. Setahun ke seminar tidak berguna jika tiada tindakan. Baca sifir mudah ini:
Ilmu + Tindakan = Hasil

Ilmu + Motivasi + Semangat - Tindakan = 0.

2015 tahun untuk bertindak. Pilih untuk konsisten. Deretan hasil pasti terbentuk. 2014 tahun ilmu, 2015 tahun mencipta kejayaan & kekayaan. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!
  

20141225

PELANGGAN ADALAH KING.


20141224

BOS YANG HEBAT.

20141222

GEMBIRAKAN HATI KANAK-KANAK.

20141221

ARTIKEL MENGENAI CEO.

20141219

MENCUBA SAMPLE PRODUK BARU.

20141218

TIP BISNES DARI RUMAH: MAZHAB BISNES DARI RUMAH.


Jangan rasa rendah diri jika kita mulakan bisnes kecil dari rumah. Biarkan sahaja mereka gembira dengan sewa kedai yang cantik & kelihatan mewah. Pastu mereka membuat ubah suai pula kedai yang memakan belanja yang besar. Mereka mampu tidak mengapa. Yang pasti duit mereka sudah menjadi batu & simen. Mazhab bisnes dari rumah berbeza. Kita cuma fokus perkara yang kita tahu & buat betul-betul. Kata kunci adalah fokus & konsisten bertindak.

1 : Nak kaya mesti simpan. Simpan setiap hari untuk di lupakan. Biar mereka bangga dengan jualan tapi kita happy dengan angka simpanan. Biar mereka Usahawan hebat tapi kita penabung tegar. Usahawan hebat boleh tersungkur tapi tembok kewangan kita tegap berdiri.

2 : Dua kemahiran mesti kita kuasai biar pun bisnes kita kecil & tidak glamour. Kemahiran menjual & kemahiran berfikir mesti berada aras paling atas. Ini kemahiran wajib ada supaya tidak tertipu dengan peluang bisnes sexy & keuntungan segera tanpa usaha. Kita mesti lebih bijak dari conman di luar sana. Salahkan penipu memberi mesej yang penipu lebih hebat dari kena tipu. Asas kejayaan juga dari jualan yang di lakukan. Perkara ini boleh belajar & di ajar.

3 : Tak perlu ketagih seminar. 100 seminar tidak berguna jika tidak bertindak. Dunia sebenar dalam kejayaan adalah tindakan. Minda ilmu umpama perpustakaan yang berada di kepala. Ianya lansung tidak berguna jika tiada tindakan. Meeting, mengopi, lepaking, mengeteh berbulan-bulan tiada hasil jika gagal siapkan kerja rumah bisnes. Lebih baik gagap bercakap di khalayak ramai tetapi bisnes berjaya daripada power berucap tapi hampeh.

4 : Berguru dengan Mentor yang betul. Walaupun bisnes dari rumah, wajib ada guru. Pilih berguru dengan tepat. Tepat bermaksud pilih Mentor Usahawan yang berjaya. Banyak jangan pintas boleh kita lalui andai kata ada Mentor. Yuran yang mahal bukan jaminan untuk berjaya. Sediakan bajet yang sesuai untuk belajar. Usahawan yang kemut pun sukar untuk berkembang. Nak berjaya dalam bisnes cari Mentor di kalangan Usahawan yang berjaya. Jangan taksub satu Mentor sahaja.

5 : Baca buku.Buku juga boleh menjadi Mentor kita. Mentor bisu tetapi sentiasa berbisik melalui pembacaan kita. 100 buku yang kita katam sudah melonjakkan ke hadapan. Walaupun bisnes kecil, ilmu bisnes mesti besar. Jutawan senyap terhasil dari Usahawan yang sangat ketagih membaca. Malah, mereka bertindak selepas menyedut ilmu dari buku yang mereka baca. Apa yang kita fikir adalah sebab untuk mencipta akibat. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu! 
 
Ps : Pesanan ringkas ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan.
     

INGAT KESILAPAN.


Bismillah. 'Majoriti Manusia Lebih Cenderung Mengingati Satu Kesilapan / Keburukan Berbanding Seribu Kebaikan Orang Lain '. Fokus kepada kebaikan, yang datang pun yang baik -baik je. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu! 
     

20141217

TIP BISNES DARI RUMAH: BISNES NEGATIF.


Sebelum kita memulakan sesuatu perniagaan, senaraikan dahulu perkara negatif tentang bisnes yang hendak kita usahakan. Tiada bisnes yang sempurna di lakukan oleh Encik Sempurna. Kita mesti akui yang pasti ada kelemahan dalam bisnes atau produk kita. Jangan pula kita mengaku segalanya sempurna. Tujuan kita menyenaraikan perkara yang negatif supaya kita bersedia untuk menjawab dengan selesa bantahan atau komplen dari pelanggan. Ceo kongsi satu situasi:

Pelanggan : Apasal produk ini tidak daftar Kkm? Saya risau kesihatan saya. Adakah ianya selamat?

Usahawan: Senyum sambil menjawab. Terima kasih bertanya. Saya suka soalan itu. Saya jawab nanti ya. Boleh saya bertanya satu soalan?

Pelanggan : Boleh?

Usahawan : Boleh Tuan beritahu bagaimana nak daftar setiap produk kepada Kkm?

Pelanggan : Errr.Ntah. Saya tak tahu.

Usahawan : Tuan merokok, adakah ini membantu kesihatan Tuan?

Pelanggan : Tidak. Saya sukar hentikan tabiat ini.

Usahawan : Produk gout ini hasil sekolah anak-anak yatim. Kami hanya bantu mereka. Kami sendiri pun guna & berkesan. Jadi kami ambil keputusan untuk edarkan produk ini. Mereka masih berusaha untuk mendapatkan kelulusan. Sekarang Tuan faham ya.

Pelanggan : Baru saya faham.

Usahawan : Hari ini Tuan nak berapa botol?

Pelanggan : Beri saya 2 botol.

Apabila kita bersedia untuk menjawab segala bantahan pelanggan, kita tidak kelam kabut. Segala komplen mereka kita setuju dahulu & kita massage emosi pelanggan. Jangan bertegang leher dengan mereka. Biar kita kalah pertempuran kecil tapi kita berjaya menguasai peperangan besar. Jadikan perniagaan sebagai situasi menang-menang. Mengalah tapi menang. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu!

Ps: Pesanan ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan. 
    

20141216

PROJEK 2015.

20141215

TIP BISNES DARI RUMAH: 4 FORMULA KEJAYAAN & KEKAYAAN.


  1. Simpan duit setiap hari untuk di lupakan. Bukan lupa untuk simpan. 
  2. Bersyukur dengan apa yang sudah ada tapi sentiasa tingkatkan ilmu, skil & sikap setiap hari. 
  3. Bersedekah setiap hari dengan ikhlas. Sentiasa tingkatkan nilai sedekah tersebut. 
  4. Jangan mudah berhutang & jangan mudah memberi hutang. 
Semua ini dengan izin ALLAH. Aamin.
   
Ps: Pesanan kepada diri sendiri & untuk pembaca status ini. Ini mazhab Jemaah Kopi Satu. Group Bisnes Dari Rumah. Siapa yang buat, dia yang dapat. He2 kopi satu! 
    

20141214

TIP BISNES DARI RUMAH: NASIHAT BISNES.


Majoriti dari kita menerima nasihat dari semua di sekeliling. Meminta nasihat & menerima nasihat adalah percuma. Proses ini berlaku setiap hari. Cuma kita agak memilih untuk menerima pakai nasihat dari individu tersebut. Di bawah ini sebagai contoh.

Babak 1 :
Rahul : Tuan, boleh saya tahu bagaimana nak kaya? Saya dah bosan dengan kehidupan sekarang. Nak juga merasa hidup selesa.

Usahawan : Bisnes lah. Simpan duit setiap hari untuk di lupakan. Belanja bawah pendapatan. Perlahan - lahan boleh jadi kaya. In Shaa ALLAH.

Rahul : Iya ke? Boleh pakai ke formula ini? Cara lain ada?

Ini nasihat dari Usahawan yang baru mula bisnes. Naik kapcai, tinggal rumah flat sewa & memandu kereta wira terpakai.

Babak 2 :
Rahul : Tuan, boleh saya tahu bagaimana nak kaya? Saya dah bosan dengan kehidupan sekarang. Nak juga merasa hidup selesa.

Usahawan : Bisnes lah. Simpan duit setiap hari untuk di lupakan. Belanja bawah pendapatan. Perlahan - lahan boleh jadi kaya. In Shaa ALLAH.

Rahul : Ini idea hebat. Pertama kali saya dengar perkara ini. Saya mesti buat serta merta. Saya dah nampak bagaimana saya boleh ubah hidup. Terima kasih.

Ini nasihat Usahawan yang berstatus Jutawan. Tinggal rumah mewah, berkereta jenama Eropah & dah bisnes 5 tahun lebih.

Nasihat sama. Tapi individu berbeza. Nasihat Usahawan yang berjaya lebih di hargai. Malah nasihat ini juga di kenakan bayaran. Ini perkara normal.

Walaupun kita sangat baru dalam bisnes, sentiasa berkongsi ilmu yang baru dengan orang sekeliling. Tak perlu dah kaya baru nak beri nasihat. Walaupun dah kaya, tetap juga pasang telinga untuk menerima nasihat orang lain. Dalam dunia yang sebenar memang begitu. Nasihat orang berjaya lebih di beri perhatian dari nasihat Usahawan biasa -biasa. Don't worry. Great leader juga berasal dari great follower. Faham ke faham? In Shaa ALLAH. Aamiin.

Ps : Perkongsian ini di bawakan oleh Cikgu yang garang tetapi stylo. Beliau mengajar guna rotan.
 

20141213

AKTIVITI BISNES.


20141211

PESANAN BUAT BANGSAKU.


Bismillah. Mentor Bisnesku Berpesan Berkali - Kali :
'Jangan Di Taipkan Kegagalan, Penghinaan, Perbandingan, Kemiskinan Ke Atas Bangsa Sendiri. Apa Yang Di Tulis & Di Baca Adalah Doa'.
Ceo doakan semua yang membaca status ini menjadi manusia yang kaya, berjaya di dunia & akhirat. In Shaa ALLAH. Aamin. He2 kopi satu! 
   

20141210

MUKADIMAH EBOOK PERCUMA.