20141130

TIP BISNES DARI RUMAH: AKAUN POSLAJU.


Ramai yang berniaga dari rumah selalu update gambar mereka pergi ke Pejabat Pos atau Poslaju untuk tujuan aktiviti penghantaran produk tempahan dari pelanggan mereka. Aktiviti ini sangat bagus untuk di kongsi kepada rakan Fb. Bisnes itu adalah aktiviti.

Gambar ini juga menjadi testimoni kejayaan dalam jualan perniagaan kita. Baik & bagus sekali. Tapi ianya juga mempunyai perkara yang negatif. Bagaimana kita menghabiskan masa lebih kurang 1 jam sehari atas tujuan ini. Setiap hari terpaksa ulang alik ke Pejabat Pos. Rutin picit ambil nombor & tunggu giliran kadang kala membosankan juga. Apatah lagi jika awal bulan. Sesak & padat. Sistem down pula. Adoi.

Bagaimana nak jimat masa itu Ceo? Ada caranya. Bawa sijil Ssm kita untuk membuka akaun pos laju. Ada deposit. Bila segala telah lulus. Kita sudah lebih baik dari sebelum. Docket poslaju terprint nama syarikat kita. Jimat masa untuk kita tulis docket setiap hari. Usahawan biasa seronok menulis di docket tetapi Usahawan bijak senyum melihat mereka. Segala bil kita bayar setiap bulan. Segala transaksi di rekodkan. Mudah kita tahu berapa. Segalanya di bantu oleh orang lain. Kita juga hanya membayar setelah 30 hari perkhidmatan mereka. Ini sangat baik. Mereka buat kerja dahulu, baru kita bayar. Jaga rekod pembayaran kita.

Paling best, aktiviti untuk pos lebih mudah, jimat masa & petrol. Abang Poslaju datang ke pintu rumah untuk pickup tempahan yang hendak di poskan kepada pelanggan. Sebagai Usahawan Jutawan Dari Rumah, sentiasa bina hubungan dengan Abang Poslaju ini. Mereka mempunyai jasa besar dalam membantu bisnes kita. Beri mereka rm10 setiap hari sebagai belanja minum. Jangan risau, kita tidak miskin belanja mereka. 1 jam sehari yang kita jimatkan boleh kita buat perkara lain. Ingat, jangan kuat komplen kepada Abang poslaju ini. Mereka adalah antara yang penting dalam perniagaan kita. Tanpa bantuan mereka, produk kita tidak pantas sampai. Membuka akaun pos laju adalah wajib untuk mereka yang nak bisnes kembang lebih pantas. Segalanya dengan izin Allah. Aamiin.

Ps : Terima kasih Abang Poslaju. Jasa mu sangat di hargai. 
 

No comments:

Post a comment