20141022

KISAH SEMASA DI THAILAND.

Biar slow tetapi mesti stylo.

5 Perkara Yang Di Perhatikan Di Thailand. 

1 : Sepanjang perjalanan ride dari Danok, sempadan Thailand menuju ke Phuket, tiada jumpa satu pun kemalangan kecil mahupun besar. Walaupun cuaca hujan lebat dan jalan licin. Banyak juga jalan yang mempunyai selekoh tajam. 95 % pemandu di sana sentiasa memberi ruang untuk kami memotong. Averange kelajuan motorsikal yang di tunggang sekitar 140 kmh- 200 kmh tetapi sentiasa mereka memberi ruang. Alhamdulillah.

2 : Kenderaan yang agak popular di sana adalah trak pickup. Mereka boleh sumbat penumpang hingga 10 orang di bahagian tempat barang. Mak Cik - Mak Cik pun ramai yang sanggup duduk berhimpit di kenderaan tersebut. Jika hujan mereka gunakan kanvas untuk tutup kepala. Ini perkara biasa di sana. Walaupun faktor keselamatan agak longgar tetapi amalan pemanduan normal di sana. Seperti di Malaysia, menunggang motosikal memakai jaket terbalik adalah standard biasa di sini.

3 : Tiada Tol. Langsung tiada tol. Walaupun jalan 2 lorong bersama lorong kiri untuk kegunaan motosikal & lorong kecemasan tetap tidak di kenakan bayaran tol. Memang selesa menunggang di sana. Cuma kami tidak ride waktu malam. Jika pembaca sebagai Bikers mesti beranikan diri untuk ride di sini. Tidak perlu ride laju pun. Biar slow tetapi mesti stylo.

4 : Petrol mahal tetapi barang keperluan tetap murah. Mitos minyak mahal barang mahal tidak berlaku di Selatan Thailand. Sekitar rm3.80 liter. Lebih kurang begitu. Ceo isi minyak petrol penuh sekitar rm75. Memang terasa isi sebegitu tetapi yang belian barangan lain masih murah. Barangan kain, buah-buahan, cenderahati masih murah banding di Malaysia.

5 : Hotel 4 bintang tetapi bayar harga 2 bintang. Memang berbaloi membayar rm720 untuk 4 malam berada di sana. Contoh, pihak pengurusan Hotel Patong Heritage di Phuket beri kami katil 2 Queen. Bilik besar, bilik air besar dan air shower yang laju. Puas mandi. Tilam selesa dan air cond 2 hp memberi keselesaan maksima. Kami juga bertemu ramai pelancong dari Taiwan, Korea yang suka sangat dengan konvoi kami. Beratur mereka hendak bergambar dengan motosikal kami. Kembang semangkuk kami. He2kopi satu!
   

No comments:

Post a comment