Temubual CEO Abdul Samad dalam rancangan Nasi Lemak Kopi-O di TV9.

20170207

UNIVERSITI JALANAN 1


Bismillah. Aku dilahirkan 15 Jun 1970 di Hospital Teluk Intan, Perak. Tetapi dibesarkan disebuah kampung setinggan bernama Bukit Lanjan,Damansara,Kuala Lumpur.

Aku membesar disana selama hampir 30 tahun. Persekolahan rendah pula aku belajar di Sekolah Kebangsaan Sungai Penchala.

Sekolah menengah pula aku berjaya tamatkan pelajaran hingga tingkatan lima di Sekolah Menangah Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur. Itulah taraf pendidikan tertinggi yang aku ada.

Aku tamatkan pelajaran dengan menduduki peperiksaan Spm tahun 1987.Apabila keputusan Spm diumumkan pada awal 1988, result yang aku terima sangat best.

Aku berjaya mendapat A1 dalam subjek perdagangan, A2 dalam Agama, C3 dalam Sejarah. Itu aje yang best. Tetapi aku gagal dalam subjek Inggeris,matematik & P7 dalam Bahasa Malaysia.

Pembaca yang pernah melalui zaman ini tahu apa aku tulis ini. Keseluruhannya, aku gagal untuk melanjutkan pelajaran akedemik keperingkat seterusnya dengan result tersebut.

Sedih tetapi happy sebab aku tak payah lagi pergi ulang alik kesekolah lagi. Fikir aku masa itu, aku dah merdeka. Yahoo!

Apabila tamat sahaja sekolah automatik duit kocek juga ditamatkan oleh Emak. Adoi. Sepanjang menunggu keputusan peperiksaan keluar, aku bermain sepuasnya setiap hari.

Aku tak terpikir langsung untuk sambung pelajaran lagi. Sebab dari awal lagi aku tahu aku tidak yakin boleh teruskan pelajaran. Cukup apa yang ada.

Apa yang aku nak kongsi kisah motivasi ini adalah apa pekerjaan yang pernah aku lakukan dahulu. Apa pelajaran & ilmu yang aku kutip sepanjang dalam pekerjaan itu. Ada pelajaran disebalik kesusahan-kesusahan yang dialami.

Inilah Universiti yang mendidik aku menjadi pelajar sepanjang hayat. Stop kejap. Ini baru intro. Jom kopi dahulu.
  

OTOKO DRINKS AKAN BERADA DI PASARAN

20170206

AKU, DIA, KERJA & KEHIDUPAN 4


Bismillah. Selepas gagal bertahan dalam pekerjaan pertama & kedua, kali ini aku bekerja lebih lama lagi. Aku berhenti pun seminggu dari tarikh keputusan SPM aku keluar.

Kali ini aku berjaya bekerja lebih kurang 2 bulan lebih.Selepas beberapa minggu diselayang, aku juga dibawa bertugas di Bangi. Aku kena mesin seluruh rumput yg berada dikawasan tersebut.

Seingat aku, bangunan tu betul-betul sebelah komplek sukan Maybank. Luas juga kawasan tu. Peluh & bau badan dah jadi peneman aku semasa tugas. Pakaian rasmi masa itu ala-ala topeng ninja.

Nasib baik tak jumpa orang yang aku kenal kat sana. Jika tak, malu beb! Macho kena kontrol juga. Aku juga pernah dibagi tugasan untuk menebas paya yg airnya setinggi pinggang. Berbekalkan parang panjang, aku & geng melakukannya tanpa sebarang komplen.

Kadang-kadang ketika menebas, muncul haiwan yang tak diundang muncul. Katak besar, ular air, biawak pun ada. Goyang jugak iman masa tu.Tapi aura duit & RXZ lagi kuat. Bagi aku ketika itu, ini lah satu-satunya cari untuk mencari rezeki halal.

Selain kerja-kerja diatas, aku juga diminta untuk menanam pokok. Kerja menanam tak lama tapi kerja korek lubang yang ambil masa. Tangan melecet & berdarah adalah permainan biasa.Demi RXZ idaman, aku sanggup lakukan.

Aku masih ingat lagi, pokok disekitar pasar besar Taman Tun Dr. Ismail, kami yang menanamnya. Masih ada lagi hingga sekarang. Disini aku belajar sesuatu.

Matlamat yang melekat dikepala akan membuat kita buat apa sahaja untuk mencapainya. Dulu aku tak tahu, sekarang baru faham. Apa yg kita fikir itu adalah doa & mempunyai kuasa tindakan. In Sha ALLAH.

Yang paling best dari kerja ini, aku buat pertama kalinya berjaya memberi Emak aku sejumlah wang hasil darinya. Jika tak silap jumlah tersebut rm30 sahaja tunai.

He2. Ok apa. Aku tahu, jumlah itu sangat sedikit dibandingkan pertolongan Mak. Beliau kejut aku bangun pagi, buat sarapan, basuhkan baju & seluar yang kotor. Dulu, keluarga aku tak mampu beli mesin basuh. Semua yang beliau lakukan tidak terbalas jasanya.

Dalam tempoh dua bulan lebih itu, banyak juga susah senang yg aku lalui. Gaji pulak dapat sikit-sikit. Ada kerja,ada gaji.

Tapi aku tak salahkan boss, aku yang bersalah dalam hal ini. Kenapa aku nak kerja dengan dia. Kan.

Hidup ini mesti bertanggungjawab kepada diri sendiri. Walaupun akhirnya, aku gagal mencapai motor RXZ idamanku tetapi aku ada sejumlah wang untuk bernafas beberapa minggu.

Aku beritahu Boss, aku nak berhenti seminggu sebelum result SPM aku keluar sebab nak bersedia untuk pergi lebih jauh lagi. Aku berasa enjoy seketika & semakin berdebar bila hari yg ditunggu semakin hampir.

Masa depan aku terletak kepada keputusan yg bakal diterima kelak kata aku kepada aku sendiri.

Setiap kejadian, belajar cari ilmu di dalamnya. Pasti ada yang boleh kita pelajari. Orang biasa belajar di sekolah tapi orang hebat belajar sepanjang hayat.

Apa terjadi esok? Jeng jeng jeng. Tunggu sambungannya ya. Sabar. Kita minum dulu.
          

20170205

AKU, DIA, KERJA & KEHIDUPAN 3


Bismillah. Cerita ini berlaku sekitar hujung tahun 1987 & awal 1988. Setelah berhenti kerja & duit pun habis dibelanjakan, aku tidak menunggu lama untuk dapat kerja yang baru.

Nikmat mempunyai duit sendiri menjadikan aku benar-benar mata duitan. Masalah yang menimpa ketika itu adalah kegilaan hendak mempunyai sebuah motor idaman.

Sebuah jentera 2 roda yang menjadi kegilaan anak muda ketika itu. Yahama RX-Z. Wow! Aku dah terbayangkan mesti ramai awek minat kat aku jika aku yang menunggangnya. Fikiran aku melayang-layang ketika itu.

Yes,aku nak Rxz,duit,Rxz,duit, Rxz,duit.

Pekerjaan yang aku pilih ketika itu adalah kerja kontrak bersama syarikat kecil dikawasan tempat tinggal aku. Aku tak kisah,janji masyuk.

Syarikat tersebut menjanjikan gaji rm15 sehari & makan minum ditanggung sepenuhnya. Wow! Boleh tahan jugak. Iyalah masa tu dah kira ok la jugak.

Aku diberi tugas pertama untuk mesin rumput ditaman perumahan Selayang Baru. Sebab tak bagus dalam mesin rumput yg sandang aku layak untuk guna yang tolak aje. He2

Tugas semakin bertambah. Boss tambah gaji Rm100 sebulan tapi aku kena angkat sampah kawasan yg sama. Rutin ini dilakukkan pada hari isnin,rabu & jumaat.

Cabaran yang paling hebat adalah pada hari isnin. Ada sisa makanan yg sudah berulat & sangat bau busuk. Tapi sebab duit & Rxz punya pasal aku rela.

Ketika bekerja, aku cover muka aku. Malu beb. Muka cute tapi kerja angkat sampah. Mana tahu terjumpa orang kenal aku, malulah. Di viralkan kat orang kampung. Jatuh saham aku.

Angau aku kat jentera 135cc itu semakin menjadi jadi. Setiap Rxz yang lalu memukau mataku. Rasa cemburu je tengok penunggangnya. Apatah lagi yang ride bawak awek di belakangnya.
Wow! Aku nak jadi macam di orang.

Kisah ini ada sambungannya. Kita iklan jap. Aku nak mengopi dahulu. Sabar ya.
       

20170204

MAKSUD KUALITI


Bismillah. Apa maksud KUALITI?

Ianya bermaksud spekfikasi yang melepasi piawai pelanggan.

Contoh:

Sepinggan mee goreng yang ada sayur MELEPASI piawai pelanggan yang nak sayur tetapi TIDAK untuk pelanggan yang TAK NAK sayur. Seutas jam tangan yang berharga patut MELEPASI piawai pelanggan yang hanya nak tengok masa tetapi TIDAK untuk pelanggan nak memilih jam tangan mahal & berjenama sebagai gaya hidup.

Karenah pelanggan pelbagai. Belajar seni mengurus karenah mereka. Usahawan yang bijak adalah usahawan yang tahu apa pelanggan nak.

Jangan layan semua pelanggan sama. Jangan fikir, semua pelanggan serupa dengan kita. Bijak mengurus mereka, kita menjadi pilihan utama untuk mereka berbelanja. In Shaa ALLAH. Aamin
    

20170202

AKU, DIA, KERJA & KEHIDUPAN 2


Bismillah. Setelah berhenti kerja yg pertama, pandanganku tentang duit sudah berbeza. Aku sudah tidak boleh meminta duit dari kedua Ibubapa lagi.

Aku berazam tidak mahu menyusahkan mereka lagi. Azam itu kekal hingga sekarang. Untuk mendapatkannya, aku mesti bekerja.

Kerja kedua yang aku dapat adalah mengecat sebuah rumah di Kelana Jaya iaitu rumah teres setingkat lot tepi. Pemilik inginkan seluruh rumah tersebut dicat warna putih.

Boss kali ini adalah kawan kepada arwah Abah aku.Kali ini aku dah bijak sedikit & terus bertanyakan gaji. Beliau beritahu gaji sehari rm8 & makan minum beliau tanggung.

Gaji akan dibayar sebulan 2 kali. Aku pun terus menghitung berapa yg akan aku dapat jika bekerja selama 30hari. Wow! Sikap mata duitan aku dah mula subur. He2 Kaya,kaya,kaya.

Hari pertama bekerja, aku dijemput dengan lori kecil beliau. Kali ini abang kandung aku pun turut serta. Aku kira dia pun mata duitan juga kot. Aku agak aje. He2.

Kami bekerjasama dengan Boss untuk lakukan tugas mengecat ini. Semuanya berjalan lancar walaupun agak kekok 15minit yang pertama. Mengecat dinding menggunakan cat air agak mudah.

Lagi pun mengecat rumah kosong lebih cepat. Masa berjalan pantas tanpa disedari.

Hari gaji aku tiba. Aku dibayar rm112 setelah 14hari bekerja kuat ( kadang-kadang mengular juga jika boss takde) seperti dijanjikan.

Tiba-tiba mood aku bekerja hilang setelah terima duit tersebut. Aku memberi alasan kenapa Abang aku dibayar rm15 sehari sedangkan kerja hasil pun sama & aku tak reti cat grill.

Dua alasan ini cukup kuat untuk berhenti kerja. Aku belajar sesuatu disini. Setiap orang dinilai dari sudut yg berbeza & jangan buat kerja separuh jalan. Sebenarnya aku tak sabar untuk menikmati hasil kerja ini.

Setiap pekerjaan yang aku buat, pasti ada pelajaran disitu. Aku kutip pengalaman dari bawah. Nak jadi boss yang berjaya mesti menjadi kuli yang hebat dahulu.

Kisah ini ada sambungannya. Mohon bersabar dalam iman. Tunggu ya.